Eerste Force fitpark opent in Laarne aan Kruisen – Kouter

Persbericht 6 mei 2021

Laarne opent een Force park in openlucht. © Didier Verbaere

Sinds kort staat er een volledig uitgerust calisthenicspark aan het multifunctionele sportcomplex Kruisen – Kouter. Het park kadert binnen het FORCE project, een initiatief van Infopunt Publieke Ruimte (Voetgangersbeweging vzw), dat lokale besturen aanspoort om meer kwalitatieve en laagdrempelige beweegplekken te creëren in buurten. Calisthenics is een opkomende sport waarbij je traint met je eigen lichaamsgewicht en een minimum aan toestellen. Met het calisthenicspark creëert Laarne een publieke outdoor beweegplek. Het FORCE project onderscheidt zich door de groepslessen die ook niet-sportieve of kwetsbare doelgroepen aanspreken en daardoor sociale inclusie en samenhorigheid bevorderen.  

In huidige coronatijden bleek de nood aan kwalitatieve ruimte met groenzones, ontmoetingsplaatsen en beweeginfrastructuur groot. Uit recente onderzoeken blijkt opnieuw dat minder dan één op de tien tieners voldoende beweegt en dat de coronacrisis een negatieve impact heeft op onze lichaamsbeweging. Door toegankelijke beweegplekken in openlucht aan te bieden, wil de organisatie en de gemeente deze tendens tegengaan. Bewegen was nog nooit zo belangrijk. Het versterkt ons immuunsysteem en zorgt voor fysiek en mentaal welbevinden.

Calisthenics is een hippe, opkomende sport waarbij je in de frisse en gezonde buitenlucht aan kracht, mobiliteit en stabiliteit werkt. Het voordeel van de sport en het openluchtpark is dat je alleen of in groep kan trainen en het bovendien een prima aanvulling is voor andere sporten. Denk aan joggers die eindigen met een reeks krachtoefeningen aan het park, sportclubs die een openluchttraining geven, scholen die buiten turnen,…Het openluchtpark is gratis en alle dagen voor iedereen toegankelijk. De gemeente werkt, in samenwerking met de organisatie, een specifiek beweegprogramma uit met groepslessen gericht op verschillende doelgroepen en op verschillende niveaus. Zo kan iedereen, groot of klein, jong of oud, beginner of sportieveling, kennismaken met de sport. 

Het volledige beweegprogramma verschijnt binnenkort op de website van de gemeente. Geïnteresseerden kunnen zich alvast aansluiten bij de FORCE facebookgroep ‘Calisthenics Kalken – Laarne’