Project Force

Waarom het FORCE project een meerwaarde voor jouw gemeente of buurt is!

FORCE creëert samen met lokale besturen kwalitatieve en laagdrempelige beweegplekken in buurten. Steeds meer blijkt er nood te zijn aan kwalitatieve ruimte met groenzones, ontmoetingsplaatsen en beweeginfrastructuur. Recente onderzoeken geven bovendien aan dat minder dan één op de tien tieners voldoende beweegt en dat de coronacrisis een negatieve impact heeft op onze lichaamsbeweging. Bewegen was nog nooit zo belangrijk. Het versterkt ons immuunsysteem en zorgt voor fysiek en mentaal welbevinden. Door laagdrempelige beweegplekken in openlucht aan te bieden, gaat FORCE deze tendens tegen.

Waarom de naam ‘FORCE’?

De naam ‘FORCE’ verwijst naar:

  • Fysieke kracht = het fit worden met FORCE
  • Mentale kracht = het weerbaar worden met FORCE

De campagne staat symbool voor een weerbare samenleving!

Doelstellingen van FORCE

Calisthenics, een sport voor iedereen!

Het project baseert zich op calisthenics, een opkomende sport waarbij je traint met je eigen lichaamsgewicht en een minimum aan toestellen. Het voordeel van de sport is dat je alleen of in groep traint, als beginner of gevorderde en het een prima aanvulling is voor andere sporten. Het openluchtpark is gratis en dagelijks voor iedereen toegankelijk. De gemeenten organiseren, met ondersteuning van FORCE, groepslessen gericht naar niet – sportieve of kwetsbare doelgroepen om zo sociale inclusie en samenhorigheid te bevorderen. 

7 pilootgemeenten stapten dit jaar in het FORCE project

Het project startte in de gemeenten Laarne, Meerhout, Beersel, Borsbeek, Essen, Geetbets en Machelen-Diegem. Via de pilootgemeenten konden we samen leren uit het proces en kon er kennisuitwisseling plaatsvinden. Wat werkt in bepaalde gemeenten wel of niet, zijn er kansen of ideeën waar ook andere gemeenten uit kunnen leren, hoe pakt een gemeente de plaatsing best aan, voor welke materialen kiest een gemeente en wat zijn de voor – en nadelen en veel meer. Dankzij deze gemeenten kan FORCE deze opgebouwde kennis meenemen naar de opstart in andere Vlaamse gemeenten.

Interesse om Force ook in uw gemeente op te starten? Neem dan contact op voor een online infomoment.